Хліб “Льонок”

Галузь
за (КВЕД)

10.7

Характеристика

Виріб з пшеничного борошна вищого сорту з додаванням цілого насіння льону жовтих сортів; відноситься до групи хлібобулочних виробів спеціального призначення, оскільки виріб містить ɷ-3 і ɷ-6 ненасичені жирні кислоти, що дозволяє збагатити виріб α-ліноленовою кислотою, недостатнє надходження якої відзначається в раціоні сучасної людини; харчовими волокнами, в тому числі водорозчинними; вітаміном Е та лігнанами

Рекомендовано вживати людям з хронічними захворюваннями серцево-судинної системи та з профілактичною метою широкому колу споживачів

Новизна

Запропоновано використання насіння льону жовтих сортів вітчизняної селекції та спосіб його внесення для виробництва хлібобулочних виробів з функціональними властивостями

Переваги

Порівняно зі звичайним пшеничним хлібом, розроблений виріб містить поліненасичені жирні кислоти ɷ-3 і ɷ-6 у співвідношенні 1:3,6, що близьке до рекомендованого 1:4, в той час як у виробі без насіння льону їх співвідношення становить 1:18

Перспективи використання

Виробництво продукції, збагаченої поліненасиченими жирними кислотами, лігнанами, водорозчинними харчовими волокнами (для людей з хронічними захворюваннями серцево-судинної системи та з профілактичною метою широкому колу споживачів)

Нормативна чи патентна документація

Розроблено рецептуру та технологічну інструкцію на виріб

Інституція

Національний університет харчових технологій

Розробники

Бондаренко Ю.В.
Андронович Г.М.

Контактна особа

Бондаренко Юлія Вікторівна, доцент кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Національного університету харчових технологій

e-mail: [email protected]