Новини
6 Жовтня, 2023 | 09:10

Економічні лідери регіонів обговорили візію відновлення України

5 жовтня 2023 року у м.Київ відбувся воркшоп «Візія відновлення від економічних лідерів регіонів», організований за підтримки Проєкт USAID “Економічна підтримка України” у співпраці з Київська обласна державна адміністрація. Цей унікальний захід зібрав понад 30 представників органів місцевого самоврядування та державних органів влади-керівників департаментів економіки з усієї України.

Метою було обговорити проблеми та перспективи відновлення інфраструктури та економічного розвитку України за умов воєнного стану, а також обмiнятися досвiдом та кращими практиками мiж регiонами. Учасники заходу мали можливiсть почути думки та поради вiд експертiв та посадовцiв, таких як заступниця міністра Міністерство економіки України Надія Бігун, заступниця міністра Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна, народні депутати України Анна Пуртова та Лариса Білозір , голова ГО «Товариство дослiдникiв» Павло Остапенко, керівник проєкту DREAM – Державна цифрова екосистема управління відновленням Денис Іванов та iншi.

Учасники заходу погодилися, що життєво важливо, аби бюджет працював для розвитку бiзнесу. Купувати вiтчизняне – це стимулювати свою, а не чужу економiку. Це важливо як на побутовому рiвнi, коли купуєш одяг чи продукти в магазинi, так i пiд час пiдготовки публічних закупівель. Також учасники заходу наголосили на згуртованостi та тісній спiвпрацi з мiсцевою владою та громадянським суспiльством.
Українську промисловiсть потрiбно розвивати, а не залежати від імпорту – зазначили експерти.

Директор Департамент економіки Київської ОДА Наталія Погребна Natali Moskalenko-Pohrebna наголосила на необхiдностi змiцнення мiжрегiональної спiвпрацi та координацiї дiй у сферi економiчного розвитку. Подiлилася своїм досвiдом реалiзацiї проєктiв, спрямованих на пiдтримку малого та середнього бiзнесу. А також запропонувала створити спiльну платформу для обмiну iнформацiєю та кращими практиками мiж регioнами, для спільної візії відновлення України.

На другий день заходу учасники познайомилися з практичним досвідом відновлення деокупованих територій на прикладі Бучанської територіальної громади Київської області. Вони відвідали місцевий центр підтримки бізнесу, де дізналися про успішні історії підприємців, які отримали підтримку від Проєкту USAID «Економічна підтримка України» для розвитку своєї діяльності. Також учасники заходу ознайомилися з роботою мобільного центру адмінпослуг, який надає швидку та якісну допомогу мешканцям громади.

Воркшоп «Вiзiя вiдновлення вiд економiчних лiдерiв регioнiв» став важливим кроком в напрямку укрiплення єдностi та спiвпрацi мiж регioнами України, а також пiдвищення їх конкурентоспроможності та привабливостi для iнвесторiв.

Модерував та координував захід Eugene Shapovalov координатор з питань економічного відновлення Проєкту USAID «Економічна підтримка України», який підсумував: «Візія відновлення має стати головним вектором для розвитку та підтримки економічного відновлення в кожному регіоні України. Я вірю, що спільною дією ми можемо досягти успіху та створити краще майбутнє для наших громадян».