Production of innovative food products with improved consumer qualities (functional food)

ЗАХОДИ стейкхолдерів у форматі «Бізнес-наука-влада-громадськість​

Міжнародна науково-практична конференція

«Промисловість та крафт для HoReCa в туризмі: досвід, проблеми, інновації» 23-24 травня 2024 року

23-24 травня 2024 року Департамент економіки Київської облдержадміністрації та Національний університет харчових технологій  провели Міжнародну конференцію «Промисловість та крафт для HoReCa в туризмі: досвід, проблеми, інновації», покликану висвітлити сучасні тенденції та стратегії розвитку промислового та крафтового виробництва в харчовій галузі, обговорити  інновації в харчових технологіях та продуктах  для HoReCa, продемонструвати переваги місцевого туризму, посилити співпрацю бізнесу, наукових та науково-освітніх закладів,  презентувати продукцію локальних та крафтових виробників, а також сформувати коло зацікавлених стейкхолдерів у сфері смарт-спеціалізації Київської області «Виробництво інноваційних харчових продуктів з вдосконаленими споживними якостями (функціональна їжа)».

Учасникам заходу знову гостинно відчинив двері Національний університет харчових технологій! Конференцію відкрили ректор університету Олександр Шевченко та директор Департаменту економіки Київської облдержадміністрації

Конференція проходила у змішаному форматі (онлайн та офлайн). Одночасно була відкрита виставка продукції 20-ти локальних та крафтових виробників. На виставці була презентована продукція ФГ «Тетяна 2011», ТОВ «Молочна компанія «Галичина», ТОВ «Волинський Бровар», ТОВ «Пріоріті Інтернешенл», ТОВ «Біоконтакт», ТОВ «Миколаївмолпром», ТОВ «Дім спецій», МПП АПФ «УНАВА», Клубу «Здравосвіт», СТ «Мрія», а також підприємців:  Голік Тетяни,  Муляр Андрія, Солонець Марини, Шаповалової Юлії, Бондар Діани, Брунько Наталії та Альони, Павалюк Валентини, Русанової-Мірошник Ірини,  Воропай Оксани, а також підприємиць-пасічниць з Фундації жінок пасічниць.

В черговий раз виставка продемонструвала бажання підприємців виробляти унікальну продукцію, використовуючи свої знання, досвід, креативність та інновації.

Всім учасникам виставки продукції локальних та крафтових виробників Департаментом економіки Київської ОДА вручені  відзнаки, а також   подарунки, що люб’язно були надані АТ «Фабрика «Комбі» (с.Пірново Вишгородського району).

Після конференційної частини настала черга дискусії «Досвід та особливості впровадження інновацій на промислових та крафтових підприємствах» та  майстер-класів – «Особливості виготовлення сиру моцарела» і «Застосування натуральних ароматів диму для HоRеCа у виробництві м’ясних продуктів та сирів». 

Перший день заходу завершився тематичною вечерею-нетворкінгом у закладі  HoReCa – ресторані «Глек», який є провідником руху Slow Food на Київщині. В ході нетворкингу учасники розказували про себе та свої цінності, ділилися інформацією щодо того, чим вони могли би бути корисними для інших, обмінювалися контактами.

Ми переконані, що участь в одному заході промислових та крафтових виробників, таких різних за масштабом виробництв, рівнем технологічного обладнання, кількістю працівників,  є дуже корисною.  Бо об’єднує всіх – бажання зробити свою  продукцію якісною та унікальною. Це як молодість і зрілість – етапи зростання підприємця.

Другий день пройшов у форматі «Іndustry visit», що включав  поїздку для ознайомлення з виробництвом на сироварні буйволиної ферми «ТАСБІО» та крафтової броварні «Beermaster Brewery» в ТРЦ Respublka Park.

Згадати атмосферу події можна в Телеграм-каналі конференції  https://t.me/conference_HoReCa   та на  сторінках учасників в соцмережах. 

  1. Conference program
  2. Presentation «Національний університет харчових технологій – кузня кадрів для харчової галузі України»
  3. Presentation «Промисловість та крафт в м’ясопереробній галузі»
  4. Presentation «Державне регулювання крафтових виробництв»
  5. Presentation ресторанно-туристичного кластеру
  6. Presentation «Промислове виробництво кисломолочної продукції МК Галичина для HoReCa»
  7. Presentation «ГЛЕК – ресторан сучасної київської кухні»
  8. Presentation «Регіональний крафт для HoReCa: сучасні тенденції та інновації»
  9. Presentation «Перспективи використання продуктів бджільництва в HoReCa»
  10. Presentation «Інноваційні мікробні технології та національні традиції для успішного крафтового виробництва»
  11. Presentation Технологічної академії талантів «Технології та харчові інновації: шлях до успіху з Татфуд»
  12. Presentation «Інновації у виробництві продукції мережі гастромаркетів WINETIME»
  13. Presentation «FOODREFORM: комплексні рішення для харчової промисловості»
  14. Presentation «PASTORAL – завжди свіжа та якісна молочна продукція»
  15. Presentation «Перспективи використання рослинних клітковин у технологіях крафтового виробництва»
  16. Presentation «Виробництво корисних крафтових цукерок»

ФОТО

Інформація про захід в соцмережах.

https://t.me/conference_HoReCa

https://www.facebook.com/share/p/72H4JSSrQ7jX5dDK/

https://www.instagram.com/reel/C7ZdiyAINDJ/?igsh=MWVzYzl2amZ4MHU2cQ==

https://www.facebook.com/share/8Cbp4zN8pQPgnx2E/

https://www.facebook.com/share/p/sFj3t8vQp5wtAAZc/

https://www.facebook.com/share/p/JSEyCsU6QXwkQ2B6/

https://www.facebook.com/share/v/2pfAyJAJemg7ckgF/

https://www.facebook.com/share/p/iqEZ4LbRrfeaFpLG/

https://fb.watch/sPYXaYB9oD/

ФОРУМ «Інноваційні підходи в промисловому та крафтовому виробництві: виклики та можливості» 26-27 жовтня 2023 року

26-27 жовтня 2023 року на Київщині пройшов дводенний Форум «Інноваційні підходи в промисловому та крафтовому виробництві: виклики та можливості», організований у співпраці Національного університету харчових технологій та Київської обласної державної адміністрації.

Програма Форуму складалася з кількох заходів: конференції, виставки крафтової продукції, дискусійного обговорення теми кризового управління, неформального нетворкінгу, а також виїзду групи учасників Форуму на виробничі підприємства.

Форум відкрили ректор університету Олександр Шевченко та заступник голови Київської облдержадміністрації Леся Карнаух.

Серед спікерів наукової конференції – представники науки (Одеський національний технологічний університет, Інститут мікробіології і вірусології імені Д.К. Заболотного НАН України, Національний університет харчових технологій), бізнесу (ТОВ «Укр Еко-Хліб», ТОВ «Молочна компанія «Галичина»), влади (Київська обласна державна адміністрація, органи місцевого самоврядування Київщини)  та громадськості (БО БФ «МХП-ГРОМАДІ», ГО «Інститут доброї їжі Україна»).

Виставка продукції, зокрема крафтової, викликала найбільший інтерес у відвідувачів Форуму та студентів університету, які мали можливість познайомитися з локальними виробниками та спробувати їх продукти на смак. Усі 18 підприємців-учасників виставки були відзначені грамотами та сувенірами Київської облдержадміністрації,  а також подарунками – косметичними наборами акціонерного товариства «Фабрика «Комбі».

Перший день Форуму закінчився неформальним спілкуванням у колі нових друзів та однодумців. Розказуючи про себе, учасники ділилися інформацією щодо того, чим вони можуть бути корисними іншим, розповідали про свої слогани та гасла. Найбільш цікавим виявився слоган  ТМ Витребеньки – «Кожен українець має право на свої витребеньки!». Учасники зустрічі запропонували гасло і для Київської області: «Київщина – область, яка об’єднує!».

Другий день Форуму пройшов у форматі industry visit. Учасників Форуму приймали підприємства харчової галузі, зокрема: ТОВ «Фудреформ», ТОВ «Савин продукт», ТОВ «Дім спецій», ТОВ «Бейкері Фуд Індастрі». В програмі industry visit – знайомство з виробництвом харчових продуктів, а також дегустація продукції – м’ясних та ковбасних виробів, сирів, соусів, кондитерських виробів… Нема сенсу перераховувати – це треба  смакувати!

Program Форуму

  1. Presentation «Інновації у виробництві олії з насіння винограду для крафтового виробництва»
  2. Presentation «УкрЕкоХліб – хліб вашого здоров’я»
  3. Presentation «Логістика молочної продукції компанії «Галичина» для HoReCa
  4. Presentation «Туристична складова крафтового виробництва»
  5. Presentation «Від ідеї до фінансування: грантові програми фінансування МХП для підтримки підприємців»
  6. Presentation «Бактеріальні закваски на основі молочнокислих бактерій»

ФОТО

Інформація про захід в соцмережах:

Телеграм-каналу Форумуt.me/forum_inovation                                      

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0dzU71JJyEtyiF6j2HBbFqMRHy5osFzKpKJqTnFcy8Ag9adK7f9rLMhKJy6CbfjGyl&id=100068848950899

https://foodreform.com.ua/2023/01/13/hello-world/

https://nas.gov.ua/UA/Messages/Pages/View.aspx?MessageID=10894

https://www.facebook.com/share/p/vZPyhn7Fk1KiNfrR/

https://www.facebook.com/share/r/VCyYWwN8DHqZUwVr/

СТРАТЕГІЧНА СЕСІЯ з питання створення Інноваційного кластеру функціональної їжі у сфері смарт-спеціалізації Київської області «Виробництво інноваційних харчових продуктів з вдосконаленими споживними якостями (функціональна їжа)» від 25.11.2021

  1. Program from the panel discussion
  2. Результати опитування суб’єктів регіонального розвитку щодо створення інноваційного кластеру функціональної їжі (відеозапис виступу О.Бойко)
  3. Presentation на тему «Створення кластеру»
  4. Presentation на тему «Охорона інтелектуальної власності»
  5. Presentation на тему «Досвід Ukrainian Food Valley»
  6. Протокол стратегічної сесії

ФОТО

Інформація про захід в мережі Інтернет:
Підприємці, науковці і влада Київської області об’єднуються в кластер
A decision was made to create a food industry cluster in Kyiv region.

Воркшоп від 24.09.2021 «Смарт-спеціалізація: процес підприємницького відкриття в харчовій індустрії Київщини (EDP),
зустріч 2

Workshop dated 01.07.2021  «Смарт-спеціалізація: процес підприємницького відкриття в харчовій індустрії Київщини (EDP),
зустріч 1

Panel discussion on the field of smart specialization in the Kyiv region "Production of innovative food products with improved consumer qualities (functional food)" in the field of "Production of meat and meat products"

On April 27, 2021, a panel discussion was held to discuss the area of smart specialization of the Kyiv region "Production of innovative food products with improved consumer qualities (functional food)" in the field of "Production of meat and meat products".

Opening the discussion, the director of the Department of Economics and Digitalization of the Kyiv Regional State Administration Nataliia Pohrebna, noted that the share of the food industry in the regional volumes of sold industrial products is the largest – 28.8%, and these are:
– more than 400 small and medium-sized businesses;
– more than 23,000 people employed in food production enterprises.

According to Nataliia Pohrebna, the meat processing industry of the Kyiv region has a significant potential for development, given the presence of a stable and significant raw material base.

In terms of the number of pigs, the Kyiv region has been confidently holding the place among the regions of Ukraine in recent years, while in terms of poultry it holds the place.

Head of the Strategic Planning and Analytics Department of the Department of Economics and Digitalization Olena Boiko reported on the analysis results, conducted to identify potential areas of smart specialization in the region and how the innovation ecosystem of the Kyiv region is being formed in the context of implementing the Development Strategy of the Kyiv region for 2021-2027.  

Director of the Department of Education and Science of the Kyiv Regional State Administration Zhanna Osypenko also joined the discussion - she shared information on the implementation of the project called "Quality food – healthy child" in educational institutions of the Kyiv region, as well as on the requirements for food supplied to educational institutions.

Interesting scientific reports were presented, specialists in food industry from Ukraine and abroad shared their experience

One of the invited guests was a guest from Poland, General director of "Goodvalley Polska" company, Grzegorz Brodziak, who spoke about the meat production in the full-cycle value chain "from the field to the table" in a sustainable way and with a neutral impact on the environment.

Panel discussion program

Presentation materials

Panel discussion on the field of smart specialization in the Kyiv region "Production of innovative food products with improved consumer qualities (functional food)" in the field of "Production of dairy products"

On March 24, 2021, a panel discussion was held online to discuss the area of smart specialization of the Kyiv region "Production of innovative food products with improved consumer qualities (functional food)" in the field of "Production of dairy products". The event was attended by representatives of territorial communities, businesses, scientific institutions and public organizations.

Panel discussion program

Presentation materials

Panel discussion on the field of smart specialization in the Kyiv region "Production of innovative food products with improved consumer qualities (functional food)" in the field of "Production of bread, bakery, flour, cereals and feed"

On January 29, 2021, the Department of Economics and Digitalization of the Regional State Administration held a panel discussion with the representatives of territorial communities of the Kyiv region, business, scientific institutions and public organizations, where they discussed the food industry, which has a significant economic and innovative potential, in particular, the production of bread, bakery, flour, cereals and feed.

Director of the Department of Economics and Digitalization Nataliia Pohrebna noted that almost 400 enterprises belonging to small and medium-sized businesses operate in the food industry of the region. Their share in the regional volumes of sold industrial products is the largest and amounts to 28.7%. In addition, food production enterprises employ almost 8.0% of industrial workers, and the share of goods exports of industry enterprises in the total is 41.5%.

One of the leading topics of the panel discussion was the debate on prospects for the production of innovative food products with improved consumer qualities (functional food) by enterprises of the region."

Representative of the Department of Economics and Digitalization of the Regional State Administration Olena Boiko presented information on the development of innovation-oriented sectors of the economy of the Kyiv region based on smart specialization, in particular the, the development of food industry.

Scientists of the National University of Food Technologies Valerii Makhynko and Halyna Voloshchuk highlighted information on modern technologies in the production of functional bakery products and the impact of raw material quality on food products.

The participants of the panel discussion listened with great interest to the speech of representative of the State Enterprise "Zeelandia" (Brovary) Svitlana Pavlina on European experience in the production of functional food.

Nataliia Shcherbak, who represented LLC "Kyiv Bakery House" (Brovary), shared her experience in organizing a food safety management system at the enterprise.

Co-owner of HD-GROUP, CEO Borys Shestopalov shared his thoughts with the audience on topical issues and prospects for the development of the industry, popularization of healthy eating.

Representative of the All-Ukrainian Bakers' Association Olena Zhukova focused on energy efficiency issues that are important for industrial enterprises.

During the discussion, the idea of creating a regional cluster of functional food was expressed, since there are all the prerequisites for this: a large concentration of food producers, innovative technologies of scientists, a large number of patents in this area, the potential for development, a large market outlet for products - Kyiv city, as well as existing trends in healthy and balanced nutrition in our country and the world.

Therefore, we appeal to all interested stakeholders of regional development to express their thoughts on this proposal and the development of the food industry in the Kyiv region in general by e-mail: [email protected]

Panel discussion program

Presentation materials of speakers