Виробництво інноваційних харчових продуктів з вдосконаленими споживчими якостями (функціональна їжа)

ЗАХОДИ стейкхолдерів у форматі «Бізнес-наука-влада-громадськість​

Міжнародна науково-практична конференція

«Промисловість та крафт для HoReCa в туризмі: досвід, проблеми, інновації» 23-24 травня 2024 року

23-24 травня 2024 року Департамент економіки Київської облдержадміністрації та Національний університет харчових технологій  провели Міжнародну конференцію «Промисловість та крафт для HoReCa в туризмі: досвід, проблеми, інновації», покликану висвітлити сучасні тенденції та стратегії розвитку промислового та крафтового виробництва в харчовій галузі, обговорити  інновації в харчових технологіях та продуктах  для HoReCa, продемонструвати переваги місцевого туризму, посилити співпрацю бізнесу, наукових та науково-освітніх закладів,  презентувати продукцію локальних та крафтових виробників, а також сформувати коло зацікавлених стейкхолдерів у сфері смарт-спеціалізації Київської області «Виробництво інноваційних харчових продуктів з вдосконаленими споживними якостями (функціональна їжа)».

Учасникам заходу знову гостинно відчинив двері Національний університет харчових технологій! Конференцію відкрили ректор університету Олександр Шевченко та директор Департаменту економіки Київської облдержадміністрації Наталія Погребна.

Конференція проходила у змішаному форматі (онлайн та офлайн). Одночасно була відкрита виставка продукції 20-ти локальних та крафтових виробників. На виставці була презентована продукція ФГ «Тетяна 2011», ТОВ «Молочна компанія «Галичина», ТОВ «Волинський Бровар», ТОВ «Пріоріті Інтернешенл», ТОВ «Біоконтакт», ТОВ «Миколаївмолпром», ТОВ «Дім спецій», МПП АПФ «УНАВА», Клубу «Здравосвіт», СТ «Мрія», а також підприємців:  Голік Тетяни,  Муляр Андрія, Солонець Марини, Шаповалової Юлії, Бондар Діани, Брунько Наталії та Альони, Павалюк Валентини, Русанової-Мірошник Ірини,  Воропай Оксани, а також підприємиць-пасічниць з Фундації жінок пасічниць.

В черговий раз виставка продемонструвала бажання підприємців виробляти унікальну продукцію, використовуючи свої знання, досвід, креативність та інновації.

Всім учасникам виставки продукції локальних та крафтових виробників Департаментом економіки Київської ОДА вручені  відзнаки, а також   подарунки, що люб’язно були надані АТ «Фабрика «Комбі» (с.Пірново Вишгородського району).

Після конференційної частини настала черга дискусії «Досвід та особливості впровадження інновацій на промислових та крафтових підприємствах» та  майстер-класів – «Особливості виготовлення сиру моцарела» і «Застосування натуральних ароматів диму для HоRеCа у виробництві м’ясних продуктів та сирів». 

Перший день заходу завершився тематичною вечерею-нетворкінгом у закладі  HoReCa – ресторані «Глек», який є провідником руху Slow Food на Київщині. В ході нетворкингу учасники розказували про себе та свої цінності, ділилися інформацією щодо того, чим вони могли би бути корисними для інших, обмінювалися контактами.

Ми переконані, що участь в одному заході промислових та крафтових виробників, таких різних за масштабом виробництв, рівнем технологічного обладнання, кількістю працівників,  є дуже корисною.  Бо об’єднує всіх – бажання зробити свою  продукцію якісною та унікальною. Це як молодість і зрілість – етапи зростання підприємця.

Другий день пройшов у форматі «Іndustry visit», що включав  поїздку для ознайомлення з виробництвом на сироварні буйволиної ферми «ТАСБІО» та крафтової броварні «Beermaster Brewery» в ТРЦ Respublka Park.

Згадати атмосферу події можна в Телеграм-каналі конференції  https://t.me/conference_HoReCa   та на  сторінках учасників в соцмережах. 

  1. Програма конференції
  2. Презентація «Національний університет харчових технологій – кузня кадрів для харчової галузі України»
  3. Презентація «Промисловість та крафт в м’ясопереробній галузі»
  4. Презентація «Державне регулювання крафтових виробництв»
  5. Презентація ресторанно-туристичного кластеру
  6. Презентація «Промислове виробництво кисломолочної продукції МК Галичина для HoReCa»
  7. Презентація «ГЛЕК – ресторан сучасної київської кухні»
  8. Презентація «Регіональний крафт для HoReCa: сучасні тенденції та інновації»
  9. Презентація «Перспективи використання продуктів бджільництва в HoReCa»
  10. Презентація «Інноваційні мікробні технології та національні традиції для успішного крафтового виробництва»
  11. Презентація Технологічної академії талантів «Технології та харчові інновації: шлях до успіху з Татфуд»
  12. Презентація «Інновації у виробництві продукції мережі гастромаркетів WINETIME»
  13. Презентація «FOODREFORM: комплексні рішення для харчової промисловості»
  14. Презентація «PASTORAL – завжди свіжа та якісна молочна продукція»
  15. Презентація «Перспективи використання рослинних клітковин у технологіях крафтового виробництва»
  16. Презентація «Виробництво корисних крафтових цукерок»

ФОТО

Інформація про захід в соцмережах.

https://t.me/conference_HoReCa

https://www.facebook.com/share/p/72H4JSSrQ7jX5dDK/

https://www.instagram.com/reel/C7ZdiyAINDJ/?igsh=MWVzYzl2amZ4MHU2cQ==

https://www.facebook.com/share/8Cbp4zN8pQPgnx2E/

https://www.facebook.com/share/p/sFj3t8vQp5wtAAZc/

https://www.facebook.com/share/p/JSEyCsU6QXwkQ2B6/

https://www.facebook.com/share/v/2pfAyJAJemg7ckgF/

https://www.facebook.com/share/p/iqEZ4LbRrfeaFpLG/

https://fb.watch/sPYXaYB9oD/

ФОРУМ «Інноваційні підходи в промисловому та крафтовому виробництві: виклики та можливості» 26-27 жовтня 2023 року

26-27 жовтня 2023 року на Київщині пройшов дводенний Форум «Інноваційні підходи в промисловому та крафтовому виробництві: виклики та можливості», організований у співпраці Національного університету харчових технологій та Київської обласної державної адміністрації.

Програма Форуму складалася з кількох заходів: конференції, виставки крафтової продукції, дискусійного обговорення теми кризового управління, неформального нетворкінгу, а також виїзду групи учасників Форуму на виробничі підприємства.

Форум відкрили ректор університету Олександр Шевченко та заступник голови Київської облдержадміністрації Леся Карнаух.

Серед спікерів наукової конференції – представники науки (Одеський національний технологічний університет, Інститут мікробіології і вірусології імені Д.К. Заболотного НАН України, Національний університет харчових технологій), бізнесу (ТОВ «Укр Еко-Хліб», ТОВ «Молочна компанія «Галичина»), влади (Київська обласна державна адміністрація, органи місцевого самоврядування Київщини)  та громадськості (БО БФ «МХП-ГРОМАДІ», ГО «Інститут доброї їжі Україна»).

Виставка продукції, зокрема крафтової, викликала найбільший інтерес у відвідувачів Форуму та студентів університету, які мали можливість познайомитися з локальними виробниками та спробувати їх продукти на смак. Усі 18 підприємців-учасників виставки були відзначені грамотами та сувенірами Київської облдержадміністрації,  а також подарунками – косметичними наборами акціонерного товариства «Фабрика «Комбі».

Перший день Форуму закінчився неформальним спілкуванням у колі нових друзів та однодумців. Розказуючи про себе, учасники ділилися інформацією щодо того, чим вони можуть бути корисними іншим, розповідали про свої слогани та гасла. Найбільш цікавим виявився слоган  ТМ Витребеньки – «Кожен українець має право на свої витребеньки!». Учасники зустрічі запропонували гасло і для Київської області: «Київщина – область, яка об’єднує!».

Другий день Форуму пройшов у форматі industry visit. Учасників Форуму приймали підприємства харчової галузі, зокрема: ТОВ «Фудреформ», ТОВ «Савин продукт», ТОВ «Дім спецій», ТОВ «Бейкері Фуд Індастрі». В програмі industry visit – знайомство з виробництвом харчових продуктів, а також дегустація продукції – м’ясних та ковбасних виробів, сирів, соусів, кондитерських виробів… Нема сенсу перераховувати – це треба  смакувати!

Програма Форуму

  1. Презентація «Інновації у виробництві олії з насіння винограду для крафтового виробництва»
  2. Презентація «УкрЕкоХліб – хліб вашого здоров’я»
  3. Презентація «Логістика молочної продукції компанії «Галичина» для HoReCa
  4. Презентація «Туристична складова крафтового виробництва»
  5. Презентація «Від ідеї до фінансування: грантові програми фінансування МХП для підтримки підприємців»
  6. Презентація «Бактеріальні закваски на основі молочнокислих бактерій»

ФОТО

Інформація про захід в соцмережах:

Телеграм-каналу Форумуt.me/forum_inovation                                      

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0dzU71JJyEtyiF6j2HBbFqMRHy5osFzKpKJqTnFcy8Ag9adK7f9rLMhKJy6CbfjGyl&id=100068848950899

https://foodreform.com.ua/2023/01/13/hello-world/

https://nas.gov.ua/UA/Messages/Pages/View.aspx?MessageID=10894

https://www.facebook.com/share/p/vZPyhn7Fk1KiNfrR/

https://www.facebook.com/share/r/VCyYWwN8DHqZUwVr/

СТРАТЕГІЧНА СЕСІЯ з питання створення Інноваційного кластеру функціональної їжі у сфері смарт-спеціалізації Київської області «Виробництво інноваційних харчових продуктів з вдосконаленими споживними якостями (функціональна їжа)» від 25.11.2021

  1. Програма круглого столу
  2. Результати опитування суб’єктів регіонального розвитку щодо створення інноваційного кластеру функціональної їжі (відеозапис виступу О.Бойко)
  3. Презентація на тему «Створення кластеру»
  4. Презентація на тему «Охорона інтелектуальної власності»
  5. Презентація на тему «Досвід Ukrainian Food Valley»
  6. Протокол стратегічної сесії

ФОТО

Інформація про захід в мережі Інтернет:
Підприємці, науковці і влада Київської області об’єднуються в кластер
В Київській області прийнято рішення про створення кластеру харчової галузі

Воркшоп від 24.09.2021 «Смарт-спеціалізація: процес підприємницького відкриття в харчовій індустрії Київщини (EDP),
зустріч 2

Воркшоп від 01.07.2021  «Смарт-спеціалізація: процес підприємницького відкриття в харчовій індустрії Київщини (EDP),
зустріч 1

Круглий стіл з обговорення сфери смарт-спеціалізації Київської області «Виробництво інноваційних харчових продуктів з вдосконаленими споживчими якостями (функціональна їжа)» у галузі виробництва м’яса та м’ясних продуктів

27 квітня 2021 року відбувся круглий стіл з обговорення сфери смарт-спеціалізації Київської області «Виробництво інноваційних харчових продуктів з вдосконаленими споживчими якостями (функціональна їжа)» у галузі виробництва м’яса та м’ясних продуктів.

Відкриваючи обговорення директорка департаменту економіки та цифровізації Київської обласної державної адміністрації Наталія Погребна зазначила, що частка харчової індустрії у загальнообласних обсягах реалізованої промислової продукції є найбільшою – 28,8%, і це:
– більше 400 підприємств малого та середнього бізнесу;
– понад 23 000 осіб зайнятих на підприємствах з виробництва харчових продуктів.

За словами Наталії Погребної, м‘ясопереробна промисловість Київщини має значний потенціал до розвитку, враховуючи, наявність стабільної і значної сировинної бази.

За чисельністю поголів’я свиней Київська область протягом останніх років впевнено тримає місце серед регіонів України, птиці – місце.

Начальник відділу стратегічного планування та аналітики департаменту економіки та цифровізації Олена Бойко доповіла про результати аналізу щодо визначення потенційних сфер смарт-спеціалізації регіону та про те, як формується інноваційна екосистема Київської області в контексті реалізації Стратегії розвитку Київської області на 2021-2027 роки.

Також до обговорення долучилась директорка департаменту освіти і науки Київської обласної державної адміністрації Жанна Осипенко, яка поділилась інформацією щодо реалізації проєкту «Якісне харчування – здорова дитина» у закладах освіти Київщини, а також вимог до продуктів харчування, які постачаються навчальним закладам, виступила.

Були представлені цікаві наукові доповіді, фахівці України, і не тільки, харчової індустрії поділились своїм досвідом

Одним із запрошених став гість з Польщі, генеральний директор компанії “Goodvalley Polska» Ґжеґож Бродзяк, який розповів про виробництво м’яса у ланцюзі вартості повного циклу «з лану до столу» у сталий спосіб та з нейтральним впливом на навколишнє середовище.

Програма круглого столу

Презентаційні матеріали

Круглий стіл з обговорення сфери смарт-спеціалізації Київської області «Виробництво інноваційних харчових продуктів з вдосконаленими споживчими якостями (функціональна їжа)» у галузі «Виробництво молочних продуктів»

24 березня 2021 року в онлайн форматі відбувся круглий стіл з обговорення сфери смарт-спеціалізації Київської області «Виробництво інноваційних харчових продуктів з вдосконаленими споживчими якостями (функціональна їжа)» у галузі «Виробництво молочних продуктів». Участь у заході взяли представники територіальних громад, бізнесу, наукових установ і громадських організацій.

Програма круглого столу

Презентаційні матеріали

Круглий стіл з обговорення сфери смарт-спеціалізації Київської області "Виробництво інноваційних харчових продуктів з вдосконаленими споживчими якостями (функціональна їжа)" у галузях виробництва хліба, хлібобулочних, борошняних, круп’яних виробів та кормів"

29 січня 2021 року департаментом економіки та цифровізації облдержадміністрації проведено круглий стіл за участю представників територіальних громад Київської області, бізнесу, наукових установ та громадських організацій, на якому обговорено харчову галузь, яка має значний економічний та інноваційний потенціал, зокрема, виробництво хліба, хлібобулочних, борошняних, круп’яних виробів та кормів.

Директор департаменту економіки та цифровізації Наталія Погребна зазначила, що у харчовій індустрії регіону працюють майже 400 підприємств, які належать до малого та середнього бізнесу. Їх частка у загальнообласних обсягах реалізованої промислової продукції є найбільшою і складає 28,7%. Крім цього, на підприємствах з виробництва харчових продуктів зайнято майже 8,0% працівників промисловості, а частка експорту підприємств галузі у загальному обсязі експорту товарів складає 41,5 відсотка.

Однією з провідних тем круглого столу стало обговорення перспектив виробництва підприємствами області інноваційних харчових продуктів з вдосконаленими споживчими якостями (функціональної їжі)».

Представник департаменту економіки та цифровізації облдержадміністрації Олена Бойко презентувала інформацію щодо розвитку інноваційно-орієнтованих галузей економіки Київщини на засадах смарт-спеціалізації, зокрема харчової індустрії.

Науковці Національного університету харчових технологій Валерій Махинько та Галина Волощук висвітлили інформацію щодо сучасних технологій у виробництві функціональних хлібобулочних виробів та впливу якості сировини на харчові продукти.

З великою зацікавленостю слухали учасники круглого столу виступ Світлани Павліної, представника ДП «Zeelandia» (м.Бровари) щодо європейського досвіду у виробництві функціональної їжі.

Досвідом організації системи менеджменту безпечності продуктів харчування на підприємстві поділилася Наталія Щербак, яка представляла ТОВ «Київський Пекарний Дім» (м.Бровари).

Своїми думками з присутніми щодо актуальних питань та перспектив розвитку галузі , популяризації здорового харчування поділився Борис Шестопалов, співвласник HD-GROUP, CEO.

Олена Жукова, представник Всеукраїнської асоціації пекарів, зупинилася на важливих для виробничих підприємств питаннях енергоефективності.

В ході обговорення висловлена ідея створення регіонального кластеру функціональної їжі, так як для цього є всі передумови: велика концентрація підприємств-виробників харчових продуктів, інноваційні технології науковців, велика кількість патентів у цій сфері, потенціал до розвитку, наявність великого ринку збуту продукції – міста Києва, а також існуючі тренди щодо здорового і збалансованого харчування у нашій країні та світі.

Тож звертаємось до усіх зацікавлених суб’єктів регіонального розвитку висловити свої міркування щодо цієї пропозиції та розвитку харчової галузі Київщини в цілому на електронну адресу: [email protected]

Програма круглого столу

Презентаційні матеріали спікерів