Новини
26 Вересня, 2021 | 12:09

Проведено онлайн-тренінг для суб′єктів регіонального розвитку Київщини

Департаментом економіки та цифровізації Київської облдержадміністрації, 7 жовтня, в рамках реалізації заходів Програми залучення інвестицій проведено онлайн-тренінг для працівників органів місцевого самоврядування та інших зацікавлених суб′єктів регіонального розвитку Київщини з питань написання проєктних заявок та участі уміжнародних конкурсах та грантових програмах.

Директорка департаменту економіки та цифровізації Наталія Погребна підкреслила важливість проєктної діяльності у роботі територіальних громад по залученню ресурсів для розвитку своїх територій та створення умов для діяльності суб’єктів регіонального розвитку. Велика кількість міжнародних заходів залишається без уваги з боку органів місцевої влади через недостатній рівень знань проєктного менеджменту та відсутність досвіду в реалізації проєктів за участю міжнародних партнерів.

Учасники тренінгу отримали інформацію про нові можливості участі в грантових конкурсах Європейського Союзу за обраними сферами смарт-спеціалізації Київщини та дізналися про успішні приклади участі українських організацій в програмах ЄС.

З оглядом відкритих конкурсів, в яких можуть взяти участь територіальні громади, виступила Тетяна Котенко – фахівець з фандрейзингу та грантрайтингу, керівник НКП Горизонт Європа «ЕІС», яка звернула увагу присутніх на важливість відповідності проєктів цілям та завданням не тільки стратегій територіальних громад, а й регіональній та державній стратегіям. Це є головною умовою, за якої європейські партнери розглядають можливість реалізації проєктів та участі українських учасників упроєктах.

Ключовий експерт ГО “Клуб економістів” Олександра Правдива зупинилась на питаннях:

• як зареєструвати юридичну особу на порталі грантів та тендерів Європейського Союзу (Funding&Tenders Portal) для того, щоб мати можливість брати участь в грантових конкурсах?
• як зорієнтуватись в умовах конкурсів та обрати конкурс у відповідності до потреб і діяльності організації?
• як знайти партнера для проєкту?
• як підготувати проєктну заявку?

Національні контактні пункти робочої програми Горизонт 2020 “Харчова безпека, стале сільське господарство, морські дослідження та біоекономіка” представляли Лілія Калачнюк(НУБіП) та Таїсія Симочко (Ужгородський національний університет). Їх презентації висвітлювали досвід реалізованих проєктів та практичні рекомендації з написання проєктних заявок та пропозицій.