Виробництво інноваційних харчових продуктів з вдосконаленими споживчими якостями (функціональна їжа)

СТРАТЕГІЧНА СЕСІЯ з питання створення Інноваційного кластеру функціональної їжі у сфері смарт-спеціалізації Київської області «Виробництво інноваційних харчових продуктів з вдосконаленими споживними якостями (функціональна їжа)» від 25.11.2021

  1. Програма круглого столу
  2. Результати опитування суб’єктів регіонального розвитку щодо створення інноваційного кластеру функціональної їжі (відеозапис виступу О.Бойко)
  3. Презентація на тему «Створення кластеру»
  4. Презентація на тему «Охорона інтелектуальної власності»
  5. Презентація на тему «Досвід Ukrainian Food Valley»
  6. Протокол стратегічної сесії

ФОТО

Інформація про захід в мережі Інтернет:
Підприємці, науковці і влада Київської області об’єднуються в кластер
В Київській області прийнято рішення про створення кластеру харчової галузі

Воркшоп від 24.09.2021 «Смарт-спеціалізація: процес підприємницького відкриття в харчовій індустрії Київщини (EDP),
зустріч 2

Воркшоп від 01.07.2021  «Смарт-спеціалізація: процес підприємницького відкриття в харчовій індустрії Київщини (EDP),
зустріч 1

Круглий стіл з обговорення сфери смарт-спеціалізації Київської області «Виробництво інноваційних харчових продуктів з вдосконаленими споживчими якостями (функціональна їжа)» у галузі виробництва м’яса та м’ясних продуктів

27 квітня 2021 року відбувся круглий стіл з обговорення сфери смарт-спеціалізації Київської області «Виробництво інноваційних харчових продуктів з вдосконаленими споживчими якостями (функціональна їжа)» у галузі виробництва м’яса та м’ясних продуктів.

Відкриваючи обговорення директорка департаменту економіки та цифровізації Київської обласної державної адміністрації Наталія Погребна зазначила, що частка харчової індустрії у загальнообласних обсягах реалізованої промислової продукції є найбільшою – 28,8%, і це:
– більше 400 підприємств малого та середнього бізнесу;
– понад 23 000 осіб зайнятих на підприємствах з виробництва харчових продуктів.

За словами Наталії Погребної, м‘ясопереробна промисловість Київщини має значний потенціал до розвитку, враховуючи, наявність стабільної і значної сировинної бази.

За чисельністю поголів’я свиней Київська область протягом останніх років впевнено тримає місце серед регіонів України, птиці – місце.

Начальник відділу стратегічного планування та аналітики департаменту економіки та цифровізації Олена Бойко доповіла про результати аналізу щодо визначення потенційних сфер смарт-спеціалізації регіону та про те, як формується інноваційна екосистема Київської області в контексті реалізації Стратегії розвитку Київської області на 2021-2027 роки.

Також до обговорення долучилась директорка департаменту освіти і науки Київської обласної державної адміністрації Жанна Осипенко, яка поділилась інформацією щодо реалізації проєкту «Якісне харчування – здорова дитина» у закладах освіти Київщини, а також вимог до продуктів харчування, які постачаються навчальним закладам, виступила.

Були представлені цікаві наукові доповіді, фахівці України, і не тільки, харчової індустрії поділились своїм досвідом

Одним із запрошених став гість з Польщі, генеральний директор компанії “Goodvalley Polska» Ґжеґож Бродзяк, який розповів про виробництво м’яса у ланцюзі вартості повного циклу «з лану до столу» у сталий спосіб та з нейтральним впливом на навколишнє середовище.

Програма круглого столу

Презентаційні матеріали

Круглий стіл з обговорення сфери смарт-спеціалізації Київської області «Виробництво інноваційних харчових продуктів з вдосконаленими споживчими якостями (функціональна їжа)» у галузі «Виробництво молочних продуктів»

24 березня 2021 року в онлайн форматі відбувся круглий стіл з обговорення сфери смарт-спеціалізації Київської області «Виробництво інноваційних харчових продуктів з вдосконаленими споживчими якостями (функціональна їжа)» у галузі «Виробництво молочних продуктів». Участь у заході взяли представники територіальних громад, бізнесу, наукових установ і громадських організацій.

Програма круглого столу

Презентаційні матеріали

Круглий стіл з обговорення сфери смарт-спеціалізації Київської області "Виробництво інноваційних харчових продуктів з вдосконаленими споживчими якостями (функціональна їжа)" у галузях виробництва хліба, хлібобулочних, борошняних, круп’яних виробів та кормів"

29 січня 2021 року департаментом економіки та цифровізації облдержадміністрації проведено круглий стіл за участю представників територіальних громад Київської області, бізнесу, наукових установ та громадських організацій, на якому обговорено харчову галузь, яка має значний економічний та інноваційний потенціал, зокрема, виробництво хліба, хлібобулочних, борошняних, круп’яних виробів та кормів.

Директор департаменту економіки та цифровізації Наталія Погребна зазначила, що у харчовій індустрії регіону працюють майже 400 підприємств, які належать до малого та середнього бізнесу. Їх частка у загальнообласних обсягах реалізованої промислової продукції є найбільшою і складає 28,7%. Крім цього, на підприємствах з виробництва харчових продуктів зайнято майже 8,0% працівників промисловості, а частка експорту підприємств галузі у загальному обсязі експорту товарів складає 41,5 відсотка.

Однією з провідних тем круглого столу стало обговорення перспектив виробництва підприємствами області інноваційних харчових продуктів з вдосконаленими споживчими якостями (функціональної їжі)».

Представник департаменту економіки та цифровізації облдержадміністрації Олена Бойко презентувала інформацію щодо розвитку інноваційно-орієнтованих галузей економіки Київщини на засадах смарт-спеціалізації, зокрема харчової індустрії.

Науковці Національного університету харчових технологій Валерій Махинько та Галина Волощук висвітлили інформацію щодо сучасних технологій у виробництві функціональних хлібобулочних виробів та впливу якості сировини на харчові продукти.

З великою зацікавленостю слухали учасники круглого столу виступ Світлани Павліної, представника ДП «Zeelandia» (м.Бровари) щодо європейського досвіду у виробництві функціональної їжі.

Досвідом організації системи менеджменту безпечності продуктів харчування на підприємстві поділилася Наталія Щербак, яка представляла ТОВ «Київський Пекарний Дім» (м.Бровари).

Своїми думками з присутніми щодо актуальних питань та перспектив розвитку галузі , популяризації здорового харчування поділився Борис Шестопалов, співвласник HD-GROUP, CEO.

Олена Жукова, представник Всеукраїнської асоціації пекарів, зупинилася на важливих для виробничих підприємств питаннях енергоефективності.

В ході обговорення висловлена ідея створення регіонального кластеру функціональної їжі, так як для цього є всі передумови: велика концентрація підприємств-виробників харчових продуктів, інноваційні технології науковців, велика кількість патентів у цій сфері, потенціал до розвитку, наявність великого ринку збуту продукції – міста Києва, а також існуючі тренди щодо здорового і збалансованого харчування у нашій країні та світі.

Тож звертаємось до усіх зацікавлених суб’єктів регіонального розвитку висловити свої міркування щодо цієї пропозиції та розвитку харчової галузі Київщини в цілому на електронну адресу: [email protected]

Програма круглого столу

Презентаційні матеріали спікерів