Новини
30 Листопада, 2021 | 07:11

В Київській області прийнято рішення про створення кластеру харчової галузі

25 листопада 2021 року відбулась стратегічна сесія, яка стала фінальним заходом цього року процесу підприємницького відкриття (EDP) у сфері смарт-спеціалізації Київської області «Виробництво інноваційних харчових продуктів з вдосконаленими споживними якостями (функціональна їжа)» і логічним продовженням теми кластеризації, розпочатої на початку року.

Як зазначив голова Київської обласної державної адміністрації Василь Володін “Розвиток харчової промисловості – це надзвичайно важливо. Саме від продуктів, які ми споживаємо залежить наше здоров’я. Тому висока якість і екологічність продуктів, яких ми хочемо досягти завдяки таким об’єднанням, – першочергові. Не менш важлива економічна складова. Завдяки податкам підприємців Київська область має можливість будувати нові дороги, школи, поліпшувати інфраструктуру загалом. Кластер допоможе підприємцям розвивати свій бізнес і відповідно сплачувати більше податків”.

Відкрила захід директорка департаменту економіки та цифровізації Наталія Погребна, зазначивши, що кластер може підтримати інноваційну складову діяльності харчових підприємств, з одного боку, з іншого – сприятиме формування культури здорового та збалансованого харчування людей.

Також серед експертів виступили представники Всеукраїнської асоціації пекарів, Національної асоціації патентних повірених України, Клубу економістів, Агенції регіонального розвитку Київської області та її Фастівської філії.

Заступник начальника управління економічного розвитку – начальник відділу стратегічного планування та аналітики департаменту економіки та цифровізації КОДА, Олена Бойко, представила учасникам результати опитування підприємців та науковців щодо створення інноваційного кластеру.

У заході взяли участь від бізнесу ТОВ “Київський пекарний дім”, ТОВ «Санні Гога», ТОВ “Завод “Олвін”, ТОВ “Агрітема”, ДП “Зееландія”, ТОВ «Крафтова пекарня «Хлібна Справа».

Науку представили Національний університет харчових технологій, Інститут продовольчих ресурсів НААН України, Інститут геронтології ім. Д.Ф. Чеботарьова» НАМН України, Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків, Інститут картоплярства НААН, Інститут інноваційної біоекономіки, Інститут економіки та прогнозування НАН України.

Також була проведена групова робота допомогла виявити фактори, які, на думку учасників, найбільше сприятимуть створенню та діяльності кластеру та ті, які найбільше перешкоджатимуть.