Новини
29 Грудня, 2023 | 13:12

Підводимо підсумки економічного розвитку на Київщини у 2023 році

У підсумку ми маємо досить гарні результати.
Київщина залишається в пʼятірці лідерів серед бізнес привабливих регіонів.
За період з початку року кількість зареєстрованих суб’єктів зросла на понад 10 тис. і на сьогодні становить понад 200 тис. субʼєктів господарювання.
Попри наслідки окупації та активних бойових дій, Київщина стала одним із тих регіонів, де змогли розміститися 77 релокованих підприємств. В цілому від початку повномасштабної війни до Київщини перемістились близько 500 підприємств.
Підприємці Київщини є активними учасниками державних урядових програм, зокрема Державної програми 5-7-9 та Єробота. З початку дії Програми 5-7-9 станом на 18.12.2023 підписано 4 тис. 394 кредитних договорів на загальну суму кредитного портфелю понад 17,7 млрд грн.
Налагоджено тісну співпрацю з державними банками України. Київщина першою підписала Меморандум про співпрацю з Ощадбанк, ПриватБанк, Укргазбанк, JSC Ukreximbank .
Для підсилення можливості участі бізнесу у програмі «Доступні кредити 5-7-9%» в Київській області реалізовується спільний проєкт з Фонд розвитку підприємництва. А саме, в рамках Комплексної програми «Конкурентоспроможна Київщина» запроваджено «Додаткове відшкодування частини відсотків до рівня 0% річних суб’єктам мікро-, малого та середнього підприємництва».
Для реалізації цього проєкту у травні поточного року було підписано договір з Фондом та уповноваженими банками. Проведено вже 6 засідань експертної комісії, створеної розпорядженням КОДА та за її рішеннями вже близько 150 субʼєктів мікро-, малого та середнього підприємництва Київщини, з них 61% мікро, 35% малий та 5 % середній, за 321 інвестиційним договором отримали компенсацію кредитної ставки на загальну суму 11,6 млн грн. Всього відновлено, збережено чи створено 4 689 робочих місць.
Підприємці Київської області беруть активну участь ще в одній державній програмі. У рамках грантової програми щодо стимулювання бізнесу, що займається переробкою, 54 підприємств переробної галузі Київської області отримали позитивне рішення за грантовою програмою «Новий рівень» з початку дії програми Єробота на загальну суму майже 250 млн грн.
Київщина знаходиться серед регіонів, що мають найбільшу кількість схвалених заявок на отримання мікрогрантів (4 місце). Всього з початку року в області прийнято 761 позитивне рішення на видачу мікрогрантів на загальну суму 178,5 млн грн. Це дозволить створити 1 666 нових робочих місць переважно в таких сферах, як переробна промисловість, тимчасове розміщення й організація харчування, освіта.
Крім цього, обласна державна адміністрація сприяє реалізації в області нової програми надання грантів для ветеранів та членів їх сімей на створення або розвиток власного бізнесу («Грант для ветеранів та членів їх сімей») та спільно з Київським обласним центром зайнятості проводить заходи щодо поширення інформації про умови отримання таких грантів (3 місце).
Відео за посиланням: