Потенційні сфери смарт-спеціалізації

Сфери смарт-спеціалізації Київщини

  • Розроблення енергоефективних рішень на основі альтернативних джерел енергії

  • Інноваційна продукція для будівництва, дизайну та побуту

Основні сфери смарт-спеціалізації Київської області  на 2021-2027 роки визначено в Стратегії розвитку Київської області на 2021-2027 роки, затвердженої рішенням Київської обласної ради 19 грудня 2019 року № 789-32VII.

Виробництво інноваційних харчових продуктів з вдосконаленими споживчими якостями (функціональна їжа)

(КВЕД 10.1, 10.5, 10.7, 10.9)

10.1. Виробництво м’яса та м’ясних продуктів.

10.5. Виробництво молочних продуктів.

10.7. Виробництво хліба, хлібобулочних і борошняних виробів.

10.9. Виробництво готових кормів для тварин.

Розроблення енергоефективних рішень на основі альтернативних джерел енергії

(КВЕД 25.3, 28.2, 28.3, 35)

25.3. Виробництво парових котлів.

28.2. Виробництво інших машин і устатковання загального призначення.

28.3. Виробництво машин і устатковання для сільського та лісового господарства.

35.    Постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря.

Інноваційна продукція для будівництва, дизайну та побуту

(КВЕД 17.2, 20.4, 20.5, 22, 23.1, 23.6 , 25.1, 31)

17.2. Виготовлення виробів з паперу та картону.

20.4. Виробництво мила та мийних засобів, засобів для чищення та полірування, парфумних і косметичних засобів.

20.5. Виробництво іншої хімічної продукції.

22.    Виробництво гумових і пластмасових виробів.

23.1. Виробництво скла та виробів зі скла.

23.6. Виготовлення виробів із бетону, гіпсу та цементу.

25.1. Виробництво будівельних металевих конструкцій і виробів.

31.    Виробництво меблів.

Біоактивні речовини та фармацевтика для здоров’я людини

(КВЕД 21.2, 72.11)

21.2. Виробництво фармацевтичних препаратів і матеріалів.

72.11 Дослідження й експериментальні розробки у сфері біотехнологій.

Інноваційно-інвестиційні території для розвитку галузей смарт-спеціалізації Київщини

Процес підприємницького відкриття

Круглий стіл «Інноваційний розвиток регіону та смарт-спеціалізація Київської області: стан та перспективи розвитку»

Київська область займає шосте місце в країні за кількістю інноваційно активних підприємств у сфері промисловості.

Результати досліджень були презентові під час круглого столу на тему «Інноваційний розвиток регіону та смарт-спеціалізація Київської області: стан і перспективи».

Обговорення ініціювали департамент економіки та цифровізації та Інститут економіки та прогнозування НАН України.

Як зазначила директорка департаменту Наталія Погребна, на Київщині функціонує 41 інноваційно активне підприємство. Вони впроваджують на ринки нову або значно вдосконалену продукцію. У минулому році загальний обсяг реалізованої продукції склав 990,5 млн грн. Понад 77% цієї суми надійшли з експорту. Йдеться про 766,9 млн грн.

Яка ситуація в інших країнах, презентували представники Інституту економіки та прогнозування НАН України. Вони детальніше зупинились на питаннях реалізації смарт-спеціалізації.

Окрім цього, учасники обговорили інші практичні аспекти створення інноваційних кластерів. Про свій досвід розповіли представники індустріального бізнес-парку «Славутич», меблевого та енергетичного кластерів Київщини.

Також вони розглянули перспективні напрями розвитку Київщини й проаналізували передумови створення інноваційного медичного кластеру в Бучанській міській ОТГ.

Презентаційні матеріали:

Круглий стіл з обговорення сфери смарт-спеціалізації Київської області «Розроблення енергоефективних рішень на основі альтернативних джерел енергії»

08 грудня 2020 року департаментом економіки та цифровізації облдержадміністрації проведено круглий стіл за участю представників територіальних громад Київської області, бізнесу, наукових установ та та громадських організацій, які зацікавлені у налагодженні діалогу між ключовими стейкхолдерами регіону у галузі альтернативної енергетики.

Частка регіональної зайнятості у галузі «Виробництво, передача та розподілення електроенергії» складає 3,5%. Це найбільший показник серед галузей, які займають провідні позиції в регіональній економіці з впровадження інновацій. 27,3 % всіх котелень Київської області працюють на альтернативних видах палива.

Своїм баченням перспектив розвитку «зеленої енергетики» в Україні та на Київщині поділилися експерти у сфері енергетики: Олексій Оржель, екс-міністр енергетики та захисту довкілля України, та Бенменні Мухуб, головний інженер проєктів Інституту відновлюваної енергетики НАН України.

Як працює муніципальний енергокооператив у місті Славутичі, створений з метою будівництва сонячної електростанції, поділилася директорка КП «Агентство регіонального розвитку» Арина Старовойтова. Тему дахових сонячних електростанцій продовжив Сергій Шпак (інжинірингова компанія ТОВ «Гетьман бразерс груп»).

Про переваги енергоефективних рішень для громад, зокрема у питаннях обліку та контролю споживання електроенергії, розповів Давид Шамоєв (ТОВ «Енерджи лайн»). Як планується здійснювати девелопмент проєктів зеленої енергетики в рамках Київського енергетичного кластеру поділився Матвій Гетьман (ТОВ «Київський енергетичний кластер» м. Біла Церква).

Про інноваційні розробки Національного наукового центру «Інститут механізації та електрифікації сільського господарства» для виробництва твердого біопалива з біосировини поінформувала його науковий співробітник Наталія Веремейчик.

Презентації